-Pecah AMANAH Vs Pecah pintu & Pecah tulang-

Sume pecah-pecah ni berlaku berturut2, punca pecah pintu sbb pecah amanah, pastu pecah tulang cerita lain pula..


Aku copy poster ni kt fb pro-M , urmm…menarik sbnrnye, pecah2 ni. Ada maksud yg tersirat disebalik pecah2 ni. Korang bace la kt blog2 n media2 yg rajin cerite bnde ni, aku buat ringkasan je.
http://promahasiswaupm.wordpress.com/2011/03/02/kenapa-tnc-hep-perlu-berbohong/
http://malaysiakini.com/news/156817
http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pro-mahasiswa-upm-tuntut-penjelasan-mahu-tnc-minta-maaf/
http://malaysiakini.com/news/156851
dan bnyk lg link2 yg blh dibace..
Aku melihat gelombang itu meledak setelah sekian lama mahasiswa ditindas, sesi lpas 7 org calon MPP Pro-M yg menang dibatalkn pncalonan sbb berkempen gne Fb, kali ni 2 org mahasiswa tdk layak bertnding hnye disebabkn cop-cap dekan…dan 11 org calon yg menang dibatalkn lgi pencalonan atas sbb2 yg xrelevan dan bile diminta bukti pembatalan pencalonan, *** tak dapat tunjukkn bukti yg sebenar, tp sebaliknya bukti2 palsu utk mengaburi mata mahasiswa, maaf aku cakap. Mmg bende ni btul, dan kebatilan tak akan selamat selamanya! BERANI krn BENAR dan TAKUT krn SALAH. Hanya shj org yg bersalah akan berasa takut, maka yg benar pasti mnjadi jawapannya. Ayuh mahasiswa sekalian, usah takut usah gentar!! Berjuanglah hingga yg benar itu berada di tempatnya, tetapkan prinsip bhwa keadilan adalah hak kita yg harus dirasai oleh semua orang.

“Bangkit2x mahasiswa
Bangkit2x… mahasiswa
Mahasiswa sudah bangkit..”

laungan “bangkit2x” semenjak isu pecah2 ni sudah mnjadi satu budaya dlm kalngn mahasiswa UPM, aku pergi gelanggang badminton, dngar budak2 ni sorak “bangkit2x“. lalu sebelah pertndingn kt gelanggang futsal pun dgr “bangkit2x“..hurmm, “bangkit2x” “bangkit2x” “bangkit2x” “bangkit2x” “bangkit2x” “bangkit2x
Jom! bangkit2x.


Pecah TULANG
ni pulak tulang at 2nd metacapal aku kne btulkn… spttnye dari hartu lagi, tp aku mntk postpone dgn doktor…last2, on call 28 Feb 2011 jam 1.00am mase tgh siap2 nk msuk lab buat amali, doktor call suruh dtg hspital utk preparation buat operation esk pagi. Aku patient 1st, huh! shock seketika. biar btul… mntk postpone lagi nnt kne marah plak dgn doktor. Dah solat zohor dan aku mintak dgn Allah agar ape yg buat ni btul, aku buat keputusan, ” Ok doktor, sy dtg pukul 6ptg nnt”… maka bermula lah proses2 pecah tulang.

Dipendekkan cerite

28 Feb

9.00pm-amik darah, cucuk jarum, msuk air dan kne puasa

1 Mac
7.30am-dah kne panggil utk prepare msuk OT
8.30am-kne bius dan aku pengsan x sedar
1.00pm-dgr org pggil2 nama, tp xberdaya nk celik, pening2 lg
2.00pm-kuar bilik OT, msuk balik wad
2.30pm-bru aku stabil dan ramai shbt2 yg dtg.. syukran buat semua…~~

Begtulah ceritanye dan jadinye…
last skali utk peringatan diri ini dan semua.. setiap ape yg berlaku ade hikmah dan kemanisannya. keSABARan dlm menghadapi sesuatu tu sgt2 diperlukan.. Allah menggantikan rasa sakit dgn nikmat ukhuwah yg xmampu dibeli, xternilai harganya. Terima kasih buat shbt2 yg bntu dari awal hgga kuar wad, terutama cik dayah..hu3, maaf bnyk susahkn kalian.. ayat zu, “Dalam persahabatan, klu xsusahkn shbt, bkn sahabat namanye” huhu, sekian arigato…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s