Dah tau jatuh, BANGUNLAH!

Di suatu petang damai, selesai masak makan malam, kami bersama-sama makan. Sedap betul masakan hasil air tgn sahabat-sahabat. Lama tak makan beramai-ramai, disempatkan juga walaupun musim peperiksaan.

Lauk daging masak sambal, sayur bayam masak lemak dan sayur labu air masak bening sudah cukup buat aku terjilat jari. Memang sedap. Dah lama aku tak makan nasi tambah2x, nih sampai tiga kali time aku tambah, dahsyat btul.

Seronoknya hidup berjemaah,
Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud:

“Terdapat segolongan manusia yang mentaati perintah-perintah Allah dan segolongan manusia yang lain melanggari batas-batas Allah. Perumpaan mereka adalah seperti dua golongan yang menaiki sebuah kapal di mana satu golongan berada di atas dan satu golongan lagi berada dalam perut kapal. Apabila golongan yang berada dalam perut kapal inginkan air mereka menyuruh golongan yang di atas supaya mengambilkan air untuknya sehinggalah mereka berkata : “Adakah patut kita kita menyusahkan golongan di atas apabila kita memerlukan air sedangkan kita boleh mendapat air yang banyak dengan melubangi bahagian bawah kapal ini”. Maka sekiranya golongan di atas tidak mencegah mereka dari kebodohan ini, nescaya mereka akan karam kesemuanya”

.-Riwayat Bukhari-

Bersama-sama disaat susah mahupun senang, menegur dan ditegur, memahami dan difahami

Sahabat terbaik adalah dia yang dapat duduk berayun-ayun di beranda bersamamu, tanpa mengucapkan sepatah katapun, dan kemudian kamu meninggalkannya dengan perasaan telah bercakap-cakap lama dengannya.

” SAHABAT YANG BAIK BUKAN MEMBENARKAN KATA KATA TEMANYA TAPI BERKATA BENAR UNTUK TEMANYA “

ya, itulah sahabat yang baik, berkata benar untuk kita. Menegur andai ada yang salah, bukan hanya membenarkan kata-kata kita.

Tengah riuh rendah berbual, tiba-tiba ika terjatuh makanannya dari atas pinggan ke atas lantai. “Alamak, jatuh la daging ni,”. “Eh, boleh amik cepat sebelum 7 saat, sbb bakteria tak lekat lagi,” aku berkata ala-ala Profesor tak cukup ilmu. Hehe, nak jadi Food Technologists la katakan.

…dan aku tambah lagi, kalau budak-budak kecik ambil semula makanan yang terjatuh dan dia makan, biarkan. Ya, biarkan. Kenapa? Ni fakta saintifk, bila makanan yang jatuh, akan ada bakteria yang lekat dan bila kanak-kanak yang makan makanan tu, dia akan jadi kebal dgn penyakit, sebab dlm badan kanak-kanak akan ada satu metabolisma yang akan react dgn bakteria itu utk menjadikan imun body bagi menguatkan metabolisma badan yang dapat menghalang penyakit bila dia dah besar nanti. Ni fakta betul dari Profesor kuliah aku, bkn aku sendiri tau.

Tapi, tiba-tiba aku jadi terdiam seketika bila ade sorang kak senior ni ckp, “Ha, macam tu la jugak hidup ni, dah tau jatuh, BANGUNLAH. Bukan asyik nak tunggu shbt tolong bangunkan,” Dushhh, mcm bola-bola api melantun ke muka aku. Huh, betul gak tu. Dia cakap lagi, asyik nak tolong je, jadi manja sangat lah dai’e ni. Memang benar dalam berjemaah, tolong menolong adalah diperlukan tapi cubalah kita jadi berdikari sendiri, cabaran dakwah diluar sana, di alam pekerjaan lagi mencabar, tidak semestinya kita akan berkerja dengan orang yang faham Islam dan nanti sudah pasti dugaan yang menanti lagi mencabar! Ni baru di kampus, dah lembik, nnt kat luar dah habis belajar bagaimana?

Jika anda tersenyum setelah gagal, anda sukar untuk mencari laluan lain untukk berjaya, tetapi jika anda menderita di hati setelah gagal anda ada harapan untuk muncul sebgai orang yang berbeza kemudian hari -HM Tuah Iskandar

Ya, ayuh!! bangunlah jika anda merasakan anda terjatuh.
Jadikan masalah dan halangan yang dihadapi sebagai satu batu lonjakan untuk lebih berjaya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s