Demam..percikan api neraka??

Bismillahirrahmanirrahim

Demam…sakit itu kadang2 kafarah dosa..smoga kite sume dlm lingkungan kerahmatan Allah..

Doa Demam Panas

بسم اللهِ الكَبِيْرِ، أعُوذُ بالله العظيمِ مِنْ شَرِّ كُلِّ عِرْقٍ نَعاَّرٍ، وَمِنْ شَرِّ حَرِّ الناَّرِ.
Maksudnya: Dengan nama Allah yang Maha Besar, aku berlindung kepada Allah yang Maha Agung daripada kejahatan setiap urat yang menggelegak dan daripada kejahatan panas api neraka.

Doa ini elok dibaca ketika menziarahi orang sakit demam panas atau berkaitan kepanasan seperti darah tinggi, sakit dalam perut, koma dan sebagainya. Begitu juga doa dibawah.

اللهم ارْحَمْ جِلْدَهُ الرَّقِيْقَ، وَعَظْمَهُ الدَّقِيْقَ، وَعِرْقَهُ الصَّغِيْرَ مِنْ شِدَّةِ الْحَرِيْقِ، يا أُمَّ مِلْدَمٍ، إنْ كُنْتِ آمَنْتِ بِاللهِ العظيمِ، فَلاَ تَصْدَعِي الرَّأْسَ، ولا نُتْتِنِيْ الْفَمَ، ولا تَشْرَبِي الدَّمَ، وَتَحَوَّلِي عَنْهُ إِلَى مَنِ اتَّخَذَ مَعَ اللهِ إِلَهاً آخَرَ.
Maksudnya: Ya Allah! Kasihanilah kulitnya yang lembut, tulangnya yang halus dan uratnya yang sempit daripada terlalu panas. Wahai Ummi Mildam (nama asal sakit demam), jikalau engkau sesungguhnya beriman dengan Allah yang Maha Agung, maka janganlah kau sakit kepala, janganlah kau pahitkan mulut dan janganlah kau minum darah. Berpindahlah darinya kepada orang yang menyekutukan Allah dengan tuhan yang lain.

Dua doa ini seeloknya dibaca sendiri kaum keluarga yang menjaga orang sakit. Tidak perlulah upah orang lain baca doa sependek ini. Kalau di hospital pesakit masih memakai wayar air, bacalah pada air mineral, ketika jururawat nak suntik ubat mintalah suntik sekali barang setitik air mineral yang telah didoakan tadi. Itu pun kalau pesakit tidak dapat minum dengan mulut.

Bagi pelawat cukuplah dibaca sahaja tanpa hembus ke air, atau boleh membaca sambil memegang tangannya, dadanya, kepalanya.

Doa ini boleh juga dikhtiarkan untuk H1N1 sebagai wasilah meredakan kesakitan dalam badan. Insya’ Allah maqbul. Jangan lupa bacalah dulu amalan pembuka dan doa penutup dengan penuh khusyuk.
__________________________
Versi lain:

اللهم ارْحَمْ جِلْدَهُ الرَّقِيْقَ، وَعَظْمَهُ الدَّقِيْقَ، وأعوذ بك مِنْ سَوْأَةِ الْحَرِيْقِ، يا أُمَّ مِلْدَمٍ، إنْ كُنْتِ آمَنْتِ بِاللهِ واليومِ الآخَرِ، فلا تَأْكُلِي اللَّحْمَ، ولا تَشْرَبِي الدَّمَ، ولا تَفُوْرِي مِنَ الْفَمِ، ولا تَنْهَكِي الْعَظْمَ، ولا تَصَدَّعِي الرَّأْسَ، وَانْطَلَقِي عَنْ [nama pesakit] إلى مَنْ يَزْعُمَ أَنَّ مَعَ الله إِلَهاً آخَرَ، فإني أَشْهَدُ أنْ لا إله إلا اللهُ وَحْدَهُ لا شريك له، وأنّ محمدا عبده ورسوله، لا إله إلا اللهُ تَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُوْنَ عُلُوًّا كَبِيْرًا

Lagi doa mujarab demam panas:

بسم الله الرحمن الرحيم، بسم اللهِ النّورِ، بسم اللهِ نُورِ النورِ، بسم الله نُورٌ على نُوْرٍ، بسم اللهِ هُوَ مُدَبِّرُ الأُمُورِ، بسم اللهِ الَّذِي خَلَقَ النّورِ مِنَ النورِ، وأَنْزَلَ النورِ على الطُّورِ في كِتَابٍ مَسْطُوْرٍ فِي رَقٍّ مَنْشُوْرٍ بِقَدَرٍ مَقْدُورٍ على نَبِيٍّ مَحْبُورٍ، والحمد لله الذي هو بالعِزِّ مَذْكُورُ وبالفَخْرِ مَشْهُورٍ وَعَلَى السَّرَّاءِ وَالضَّرَّاءِ مَشْكُوْرٌ، وصلى الله على محمد وعلى آله صحبه وسلم

APA PETUNJUK RASULULLAH S.A.W UNTUK RAWATAN DEMAM?

Daripada Ibn Abbas r.a, Nabi s.a.w bersabda: Sesungguhnya demam adalah daripada percikan api neraka, kerana itu sejukkanlah badan yang demam itu dengan air, atau baginda dengan kata lain adalah air zam-zam. Bagaimana caranya? Begini, renjislah air kepada tubuh atau berendam di dalam air.

Daripada Anas bin Malik, Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, hendaklah merenjiskan air sejuk ke atas tubuh badannya sebanyak tiga malam pada waktu sahur.

Daripada hadis Nafi’ bin Jubir, katanya Rasulullah s.a.w bersabda: Apabila salah seorang daripada anda demam, sesungguhnya demam itu adalah sebahagian daripada api neraka, hendaklah memadamkannya dengan air sejuk. Hendaklah berendam dalam sungai yang mengalir, mengadap aliran air selepas solat subuh dan sebelum naik matahari dan hendaklah membaca Basmalah. Hendaklah berendam selama tiga kali selama 3 hari. Jika tak sembuh cubalah sebanyak 5x,7x atau 9x. Sesungguhnya ia tidak akan melebihi daripada 9x InsyaAllah.

Daripada Jabir r.a katanya: Rasulullah s.a.w pernah menemui Ummu al-Sa’ib kerana melawatnya. Baginda bersabda: “Kenapa anda menggigil? Jawabnya: Demam dan tidak ada keberkatan daripada Allah padanya. Sabda baginda s.a.w: Jangan mencaci demam, kerana sesungguhnya ia menghapuskan kesalahan anak Adam, sebagaimana mesin penghembus api menghapuskan karat-karat pada besi.

Sama-samalah kita merenung kembali..

Sumber:
1. Dr. Muḥammad ‘Alwī al-Mālikī al-Hasanī. Abwāb al-Farj. Dār Jawāmi’ al-Kalim, Kaherah: 2000.
2. Dr. Haron Din dan Dr. Amran Kasimin. Doa & Rawatan Penyakit (1). Percetakan Watan, Kuala Lumpur: 1997.

diambil dari >> http://antalhaq.blogspot.com/2009/08/doa-demam-panas.html
>> Iluvislam.com

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s