Ilmu + Keredhaan Allah…

HATI_REDHA-ALLAH
Kata-kata Azimat buat kawan-kawan semua…

Ulama salaf bekata, “Ilmu itu tidak akan memberikan sebahgian hakikat kepadamu sehingga engkau memberikan sepenuh dayamu, sepenuh masamu dan seluruh nafasmu untuk memilikinya”, Maksudnya, belajar ni bukan suatu perkara yang mudah, tidak ada orang yang boleh jadi pandai hanya dengan melepak atau berehat. Mereka berusaha bermati-matian untuk mendapatkan ilmu. Memang begitulah ketetapan Allah. Nway, belajar mestilah diniatkan untuk mencari redha Allah. Tak ada gunanya kalau kita pandai, dapat 4 flat, dapat masuk Universiti hebat, dapat kerja bagus tapi Allah tak redha dengan semua itu. Kita hidup di dunia paling lama pun 100 tahun, sedangkan hidup di alam baqa’ adalah kekal buat selama-lamanya. Perbandingan hidup kita ialah 1000 tahun dunia, 1 tahun di akhirat. So, fikir-fikirlah amalan kita selama ini adakah mencukupi untuk hidup di alam yg kekal abadi?

Mudah-mudahan nikmat Iman, Islam dan kehidupan di dunia yang fana ini membuatkan kita lebih dekat dengan Allah, bukan sebaliknya. Sekarang ini ramai manusia yang pandai, tapi tak ramai yang pandai menjadi manusia. Pada zahirnya manusia, tetapi perangai lagi teruk dari haiwan. Sama-samalah kita berdoa agar kita semua mendapat kejayaan yang abadi di dunia dan di akhirat.

Apabila kamu sudah berusaha, janganlah ragu-ragu dengan ketentuan Allah. Allah Maha Adil terhadap hambanya “ Allah tidak membebankan seseorang sesuai dengan kesanggupannya. Dia mendapat pahala dari kebajikan yang dikerjakan…” (Surah al-Baqarah :286)

Artikel shbt ana…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s