Puasaku, puasamu. Bagaimana?

Masuk hari Isnin ini, sudah tiga hari kite berpuasa. Bagaimana dengan puasa kite?
Adakah sekadar puasa menahan lapar dan dahaga?
Hurmm, refleks balik….

Kak Am ckp mlm tadi lepas solat maghrib, bulan puasa ini merupakan ‘madrasah tarbiyyah Ramadhan’
Kenapa? sebab dalam bulan puasa ini, Allah telah memberi pelbagai kenikmatan, Allah telah mengikat syaitan-syaitan durjana yang tinggal hanyalah diri, nafsu kita sendiri. Allah telah menetapkan malam lailatul kadar pada 10 malam terakhir yang terdapat padanya seribu satu kenikmatan. Marilah kita bersama-sama mencari malam kenikmatan itu. Manakala solat Tarawih pula sahabat sekalian ketahuilah banyak sangat manfaatnya, sangat-sangat barkah setiap ibadah yang kite lakukan sepanjang Ramadhan, Allah memberi berlipat-lipat ganjaran walaupun melakukan amalan sunat, tapi dalam masa yang sama Ibadah wajib, solat 5 waktu jangan kita tinggalkan, sayang seribu kali sayang sahabatku jika kita bersungguh-sungguh melakukan Ibadah sunat, tapi meninggalkan yang wajib. Ibarat menghias rumah yang telah runtuh.

Satu analogi yang cukup mudah untuk kita fikir-fikirkan.
Bulan Ramadhan ini umpama sebuah mesin memproses jus nenas yang sangat berkualiti yang mempunyai teknologi canggih, manakala nenas-nenas yang dimasukkan terdiri dari nenas yang mempunyai pelbagai khasiat sprt Vitamin C, ada juga yang sedikit cacat, ade busuk sikit, ade yang terlalu muda, ade yang terlalu tua dimasukkanlah dalam mesin tersebut, maka berlakulah proses dengan begitu teliti, setiap kebaikkannya dijaga dan ditingkatkan lagi, setiap kekurangan diperelokkan, setiap yang busuk dibuang.

Maka terhasillah produk jus nenas yang sungguh manis, enak dan lazat dengan setiap kebaikkan dari mesin yang memprosesnya. Begitu juga bulan dengan bulan Ramadhan ini, bulan Ramadhan digambarkan sebagai mesin memproses jus nenas, tapi bukanlah hendak disama tarafkan mesin dgn Ramadhan, bagai langit dan bumi, bulan Ramadhan lebih hebat berbanding mesin itu. Kemudian, nenas yang dimasukkan dalam mesin itu dianalogikan sebagai diri kita sendiri, gambaran nenas yang ade Vitamin C, Serat, yang busuk, yang mudalah, yang tualah merupakan sikap atau gambaran peribadi diri kita sendiri. Setiap makhluk yang dicipta bukanlah dengan tujuan sia-sia. Kita mempunyai bakat serta kebolehan kita yang tersendiri, yang boleh menyumbang kepada Islam. Jadi sahabat semua, marilah kita menggilap permata dalam diri kita dalam bulan yang penuh berkah ini. Berbalik semula kpd analogi tadi, gambaran nenas busuk yang diumpamakan dengan kekurangan diri kita bukanlah menjadi alasan untuk kita terus berada dalam kekurangan tersebut, bukan menjadi penghalang untuk kita berubah menjadi hamba yang lebih patuh dengan perintah Allah, serta meninggalkan laranganNya.

Jadi marilah kita semua terus istiqamah memperbetulkan diri kita dengan nikmat bulan Ramadhan ini. Manakala, produk jus nenas yang sungguh manis, enak dan lazat dengan setiap kebaikkan dari mesin yang memprosesnya itu dapat digambarkan sebagai diri kita selepas melalui tarbiyyah ( didikan) sepanjang bulan Ramadahan. Jika kita benar-benar menghayati keindahan, kenikmatan bulan Ramadhan, insyaAllah kita akan memperolehi setiap kebaikkan yang akan membantu kita menjadi hamba Allah yang berjaya di dunia dan di akhirat…amin.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s